Blogit

Onnistumisen johtaminen
Lisätty kategoriaan
kirjoittajalta Tiia Arjanne

Henkilökohtainen, subjektiivisesti koettu onnistuminen on yksi jatkuvan motivaation tärkeimpiä lähteitä. Kun on tehnyt jonkin asian hyvin, joskus jopa oman standardinsa ylittäen tai saanut vaikka puristamalla onnistuneen lopputuloksen, mieli on riemullinen pitkään. Aivoissa mielihyväkeskukset aktivoituvat ja endorfiinia vapautuu. Ihan jokainen ihminen haluaa onnistua. Onnistumisen johtaminen on siten äärimmäisen tärkeää.

Esimiehen tehtävä olisi olla herkin korvin ja katsein liikkeellä. Olisi tärkeää havaita yksilöiden suoritukset, ei “firman standardien” mukaan, vaan jokaisen yksilön suoritustason tietäen. Positiivinen kommentti aikaansaamisesta tai suoritustason ylityksestä lisäisi suorituksen tehneen itsetuntoa ja motivaatiota moninkertaisesti verrattuna vain yksilön sisäisesti kokemaan mielihyvään aikaansaamisestaan.

Suomessa tuntuu olevan piinallisen vaikeaa sanoa ihmisille mitään hyvää. Vanha sanonta “Jos ei haukuta, se meni varmaan hyvin” tuntuu vieläkin elävän sitkeästi. “Kissa kiitoksella elää” on salakavala mantra.

Kolmenkymmenen kouluttajavuoden jälkeen uskallan myös todeta, että lama-aikoina yritysten kulttuuri raaistuu. Ensimmäiseksi karsitaan henkilöstön ja esimiesten kehittämishankkeista, mutta samalla tapahtuu jotain outoa: Kunnioittava, muita ihmisiä arvostava ja heidän tarpeitaan kohtaava vuoropuhelu minimoituu. Ikään kuin säästöä hakien keskitytään siihen, että “ollaan täällä vain töissä”. Tämä asenne pääsee vallitsevaksi silloin, kun pelko tulevasta ohjaa toimintaa.

Onnistumisten huomioinnissa on jokaisella esimiehellä varmasti kasvun paikkaa jäljellä, erityisesti tiukkojen taloudellisten olosuhteiden aikoina. Kynnys kiitokseen näyttää olevan iso, vaikka on niin pienestä ponnistuksesta kysymys. Kyseessähän on ilmainen toiminta: Onnistumisen ilmaiseminen ääneen.

Onnistuminen lisääntyy, kun se merkataan positiivisesti. Tämä on ikiaikainen, psykologinen lainalaisuus. Jos haluat nähdä onnistumisia, käännä katseesi niiden löytämiseen jokapäiväisessä esimiestyössäsi!

Meillä on vielä kasvun varaa myös kollektiivisten onnistumisten alleviivaamisessa. Jos työryhmä on onnistunut tai johtoryhmä on luonut uutta, tai ehkäpä koko yritys on onnistunut tavoitteissaan, olisi tärkeää huomioida se viestimällä. Suuria juhlia ei tarvitse järjestää, johtajan tai esimiehen meili on ihan riittävä!

Jokainen ihminen haluaa tulla nähdyksi ja kuulluksi. Mikä olisikaan parempi tapa sille kuin onnistumisesta kiittäminen!

Tiia Arjanne

Psykologinen asiantuntija, Peili Consulting Oy

Lisää kommentti

Peili-uutiskirje

Tilaa 6-8 kertaa vuodessa ilmestyvä Peili-uutiskirje.