Blogit

Opi kohtaamaan narsisti
Lisätty kategoriaan
kirjoittajalta Tiia Arjanne

Jokainen tuntee nykyään narsismin luonteenpiirteet, ja monella on lähipiirissään henkilö, jonka käyttäytyminen ilmentää narsismia. Se, miten kohdata narsisti ja miten häntä kannattaa “käsitellä”, on kuitenkin tuntemattomampi aihe. Samoin se, kuinka narsisti pysäytetään.

Tässä neljä tärkeää keinoa narsistin kanssa pärjäämiseen

1. Vältä suorapuheisuutta silloin, kun olet eri mieltä!

Narsistin kanssa ei oikeastaan saa olla eri mieltä törmäämättä narsistin loukkaantumiseen. Tämä on elämää konkreettisimmillaan narsistin läheisyydessä ja käyttökelpoinen tunnistussääntö. Reaktiothan voivat olla kaikkea näennäisesti ystävällisestä (mutta hän muistaa…) välinpitämättömään, ivallisuuden kautta ilkeyteen ja jopa julmuuteen.

Narsismin syvin olemus on näkyvissä: Hän ei halua nähdä säröäkään peilikuvassaan. Kaikki vastaan hangoitteleminen, pienikin erimielisyys, uhkaa hänen identiteettiään, suojamekanismejaan ja siten koko hänen psyykkisen systeeminsä ylläpitoa.

2. Muista positiivinen palaute, myös imartelu ja ihailu!

Narsisti on mielestään maailman napa, aurinko, jonka ympäri kaikki muut pyörivät. Manipulatiivisena, yltiöpäisen itsetyytyväisenä narsisti uskoo olevansa kaikkivoipa ja tietysti paras kaikessa. Manipulatiivinen viestintä on salakavalaa: Hän ei vain puhu mustaa valkoiseksi, vaan saa sinutkin uskomaan valkoiseen. Jos on kyseessä ongelma, hän kiepauttaa sinut syylliseksi. Hänellä ei ole kykyä myötätuntoon, vaikka hän osaa usein esittää sitä, jos hänen tarkoitusperänsä niin vaativat. Narsisti osaa näytellä taitavasti

3. Anna hänen johtaa, tai anna ainakin se vaikutelma, että hän johtaa!

Narsisti on usein kivunnut johtotehtäviin tai saanut työpaikalla korvaamattoman, joskin usein kyseenalaisen ja kiistellyn, aseman tai maineen. Usein ihmetellään, miksi narsisti on voinut olla asemassaan niin pitkään. Ympäristö saattaa kärsiä, mutta kaikki jatkuu ennallaan. Jopa kymmenet vuodet voivat vieriä, eikä kukaan puhalla pilliin. Kaikki tapahtuu osaksi siksi, että narsistit ovat oikeasti lahjakkaita, osaavia ja usein monikouluttautuneita. Siksi he saavat valtaa. He ovat kuin syntyneitä johtajiksi.

4. Viesti konditionaalilla: “Voisiko olla, saattaisiko tämä, voisimmeko me mahdollisesti…

Narsisti yrittää saada sinut tuntemaan, että olet tyhmä, epäpätevä tai vain yksinkertaisesti aina väärässä. Myötäile tätä väärässä olemisen teemaa ehdollisilla lauseilla, konditionaaleilla. Näin et tule väittäneeksi mitään.

Narsistin kanssa selviytyminen

Edellä esitetyt ohjeet kuulostavat karuilta, ja niiden mukaan toimiminen saattaa tuntua valheelliselta, falskilta ja inhottavalta. Jos et halua saada narsistin vihaa ja raivoa päällesi, kannattaa kuitenkin seurata näitä neuvoja. Jos nimittäin toimit “normaalisti”, on kuin tökkisit eräpolulla vastaan tulevaa karhua kepillä.

On tärkeää pysyä turvassa. Ne ihmiset, jotka joutuvat elämään narsistin perheenjäsenenä tuntevat usein, että he ovat jatkuvassa karhupainissa. Joskus voi tuntua siltäkin, että henki lähtee. Ainakin tulee tunne, että on samassa vankilassa pedon kanssa.

Vähänkin tiukan paikan tullen narsisti ottaa käyttöön kovat keinot: lahjonnan, kiristyksen, uhkailun ja rankaisemisen. “Minulla on kyllä keinot saada sinut maan rakoon”, on narsistin perusviesti. “Minun jaloilleni et tallo ilman rangaistusta!” Narsisti muistaa myös aina kostaa, pitkänkin ajan jälkeen.

Yhteinen EI pysäyttää

Yhteinen EI, joukkovoima, on välttämätön narsistin pysäyttämiseksi. Ympäristö ja etenkin narsistin lähellä olevat kärsivät. Suljettujen ovien takana puhutaan ongelmasta, mutta narsistia ei kannata haastaa, sillä hinta on aina kova. Yksin ei kukaan mahda narsistille mitään.

Myötäily ohjeiden mukaan pitää tilanteet rauhallisina, mutta ei muuta mitään. Stop-merkin täytyy hänellekin tulla joskus, mutta sen täytyy tulla yhteisestä suusta.  Kyse on samantyyppisestä pysäyttämisestä kuin esim. alkoholistille tehtävä interventio. Kärsimys narsistin läheisyydessä loppuu vasta sitten, kun se lopetetaan yhdessä rintamassa.

Älä jää yksin, puhu ihmisten kanssa ja mikä tärkeintä – ryhtykää yhdessä toimeen!

Tiia Arjanne

Psykologinen asiantuntija, Peili Consulting Oy

Kommentit (5)

AskoStorhammar

Kyseenalaistan tämän myötäilyn, sillä se antaa narsistille vallan jatkaa omaa käyttäytymistään. Narsisti täytyy jättää yksin, toisinsanoen “nollata” hänet ihmisenä, vain tällä tavoin uhrin on mahdollista selvitä täysjärkisenä,eli jättää narsistille vastuu omasta käyttäytymisestään, ja jos narsistin on mahdollista “herätä” niin voi sitten hakea apua ammattiauttajilta. TOIMII!!!

Tiia Arjanne

Kirjoituksesi on täyttä asiaa ja pätee hyvin esimerkiksi parisuhteissa. Työympäristössä narsistille vastaansanominen taas johtaa vaikeuksiin, jopa potkuihin, varsinkin jos narsisti sattuu olemaan esimies.
Tutkitusti narsistiesimiehen työyhteisössä henkilöstön vaihtuvuus onkin normaalia suurempaa. Potkuja on tullut, tai sitten ihmiset lähtevät itse pois mieluummin kuin ovat narsistin pompoteltavana.

Jukka Sarento

Ja kun heitä kohtaa vaikka kolme ja he liittoutuvat vastaasi, saat käyttää kaiken älyn ja luovuuden selvitäksesi.

Hilkka tamminen

Miksi pitäis myötäillä narsistia.?
Teet niin tai näin, hän kyllä jossain vaiheessa lyttää sut.
En mä ainakaan jaksa palvoa kyseistä tyyppiä, jolle kaikki ihmiset ovat vain pelinappuloita.
Kaikissa on jotain vikaa, hänessä ei yhtään. Parempi pysyä mahdollisimman kaukana.

Leila soini

Narsistin kanssa parisuhteessa 12v olleena voin sanoa että myötäilemällä henkilöä pääsisi kyllä helpommalla mutta menettäisi kaiken mihin uskoo ja mitkä ovat omia elämän peruskiviä. Joten tappelin vastaan ja pidin omista periaatteista kiinni. Parisuhteesta irtautuminen ei sitten olekkaan pikku juttu. Narsistilla on aina joku ote ihmiseen. Nykyisin olen jo vuoden asunut erillään ja varon joutumasta hänen vaikutusvallan alaiseksi. Imartelun lahjonnan tmv koska ote on vieläkin siellä. Pikkuhiljaa.en myötäile enkä anna periksi omista arvoista. Voi niitä jotka joutuvat työpaikallaan näitä kokemaan.

Lisää kommentti

Peili-uutiskirje

Tilaa 6-8 kertaa vuodessa ilmestyvä Peili-uutiskirje.