Blogit

Joulu on sinussa – joulu on minussa
Lisätty kategoriaan
kirjoittajalta Niina Reina

Joulu on ilon, lämmön ja rauhan aikaa. Se voi olla myös erilaisten toiveiden, odotusten ja tapojen kohtaamista ja ristivetoa. Pitäisi saada loihdittua unelmien joulu, jossa kaikilla on hyvä mieli ja ilo ylimmillään. Jouluun liittyvät tunnelataukset ja paineet voivat myös risautella säröjä tähän tavoitetilaan.

Vaikka anoppi kyrsisi, polttaisit päreesi sukulaisiin ja kenties armaaseen elämänkumppaniisi, joka ei ymmärrä toimia kuin ajatus, lopulta voit vaikuttaa vain itseesi. Se suurin kysymys on, kuinka kannat joulua itsessäsi.

Minun jouluni kannattimet ja merkityksellisimmät tekijät ovat joulun tunnelma, hyvät hetket läheisten kanssa ja kiireettömyys. Tunnelmaa tuovat tutut, mieltä lämmittävät joulukoristeet. Joku niistä vie mielen lapsuuden jouluihin, kuten se vanhin, jo ajan patinoima tonttu, joka on vanhempi kuin minä itse. Tontut, olkieläimet, jänis reppu selässä ja muut taianomaiset hahmot kerääntyvät kodissamme jo perinteeksi muodostuneelle joulukeitaalle. Lehvien ja murattien sekaan kätkeytyvät jouluvalot saavat asetelman hehkumaan illan hämyssä.

Todellinen joulun tunnelma syntyy kuitenkin sisäisestä herkistymisestä: parhaimmillaan tietynlainen armollisuuden ja rakkaudellisuuden tunne koskettaa sisimpääni. Lorna Byrne kertoo kirjassaan jouluenkeleistä, jotka saapuvat maapallolle joulun aikoihin, koska monissa kulttuureissa vietetään silloin juhla-aikaa. Hänen mukaansa jouluenkeli koskettaa jokaista ihmistä vahvistaakseen sielun, sydämen ja mielen välistä yhteyttä.

Ottamatta kantaa maailmankatsomuksellisiin seikkoihin on tuo tarina mielestäni hyvin koskettava. Toivottavasti jouluenkelit muistavat hipaista minua niin tänä jouluna kuin kaikkina tulevinakin! Niin sielukkaalta ja koskettavalta joulun aikaan liittyvä herkistyminen tuntuu silloin, kun sen tavoitan.

Aina se ei kuitenkaan onnistu. Joskus joulun taika tuntuu vain olevan kateissa, ja tekisi lähinnä mieli skipata koko homma.

Joulu on kuitenkin yhtä paljon sisällämme oleva tila kuin ulkoisesti koristeltu perinteinen juhla. Siksi kannattaakin miettiä, mikä itselle on kaikkein merkityksellisintä ja tärkeintä joulussa. Onko se lasten jouluilo, jouluvalmistelut, ihmisten tapaaminen ja isot pidot? Vai halajaako sisimpäsi enemmänkin rauhaa ja pysähtymistä, pieniä hetkiä lähimmäisten tai oman itsesi kanssa? Onko kunnon irtiotto arjesta ja joulu valmiin pöydän ääressä sittenkin ihan parasta? Voihan olla, ettet ole erityisesti jouluihminen ja pääset ehkä helpommalla, koska tämän juhlan merkityksellisyys ei sinun kohdallasi korostu eikä aiheuta sen enempiä paineita.

Jos kuitenkin nautit joulusta, mieti, mitkä ovat ne elementit, jotka vahvistavat joulua sinussa. Entä miten pysyt pinnalla silloinkin, jos dynamiikka tiivistyy? Arvosta ja kuuntele näitä oman joulusi tykötarpeita, ja valmistaudu samalla siihen, että lähimmäistesi joulu voi olla tehty erilaisista aineksista. Joulun yhteenkuuluvuuden keskelläkin meillä on ihmisten erilaisuuden ja yksilöllisyyden rikkaus läsnä.

Voikin olla hyödyllistä miettiä etukäteen sisäinen varauloskäynti, jonka avulla voit siirtyä itsessäsi jouluisampaan tunnetilaan tai edes hiukan helpompaan välitilaan, jos hermot kiristyvät tai stressikierrokset jylläävät. Tai voihan se olla vaikka joulupelastusrengas, joka kannattelee sinua silloin.

Itse kokeilen tänä jouluna hyräillä mielessäni Ave Mariaa, jos hermot meinaavat mennä jossakin käänteessä. Se on niin mahdottoman ei-maallinen ja rauhoittava laulu, että ehkäpä se auttaa tyynnyttämään liian kipakat kierrokset pehmeämmille taajuuksille. Saatan testata myös onnellisuustutkija Emma Seppälänkin suosittelemaan hengitysharjoitusta.

Varauloskäynnin lisäksi kannattaa ehdottomasti keksiä itselleen myös jouluankkuri, jonka avulla voi tarvittaessa linkittyä uudelleen itselleen mieluisaan joulufiilikseen tai vain vahvistaa sisimmässään jo vallalla olevaa joulun tunnelmaa.

Minä lupaan rauhoittua joulukeitaamme ääreen kuuntelemaan Marco Hietalan joululauluja, siemailemaan sitä vaniljanmakuista glögiä ja aistimaan joulua koko olemuksessani. Lupaan tehdä sen ennen kuin olen jo nukahtamaisillani, jotta voin aidosti nauttia tuosta hetkestä ja voimaannuttaa joulun kokemusta minussa. Miten sinä ankkuroit itsesi lujemmin ja täydemmin sinulle merkityksellisiin joulun elementteihin?

Rakkaudellista ja valoisaa joulua

P.S. Voit jakaa oman jouluankkurisi ja varauloskäyntisi kommenttikentässä, jotta voimme iloita ja inspiroitua toistemme oivalluksista!

 

Niina Reina

Sertifiointipalvelut, Peili Consulting Oy

Kommentit (2)

Tiia Arjanne

Kiitos kauniista blogista! Minulle jouluankkuri on hyasintin tuoksu. Kun kiirepaniikki yllättää, käyn nuuhkaisemassa tuota joulun kukkaa ja rauhoitun heti!

Eero Ravantti

Luin Niinan persoonallisen joulublogin vasta nyt – joulun jälkeen. Tästä huolimatta lukeminen kannatti, sillä siinä esitetyt ajatukset ovat käyttökelpoisia paitsi tuleviin jouluihin, myös muihin juhliin ja jopa arkeen, ylipäätään tilanteisiin, joissa kohtaamme erilaisia ja joskus mielestämme oudosti ajattelevia ja kummallisesti toimivia ihmisiä.

Vaikka markkinavoimat yhä voimakkaammin toisin toitottavat, joulua eikä sen tunnelmaa voi ostaa kaupasta – ei edes kunnon alennuksella. Niinan mukaan “Joulu on kuitenkin yhtä paljon sisällämme oleva tila kuin ulkoisesti koristeltu perinteinen juhla”. Se on hyvin sanottu. Ja siihen sisällämme olevaan tilaan me voimme itse vaikuttaa.

Myötätuulta pian alkavalle vuodelle 2019 !

Lisää kommentti

Peili-uutiskirje

Tilaa 6-8 kertaa vuodessa ilmestyvä Peili-uutiskirje.