Artikkelit

Kehittämismatkalla
Lisätty kategoriaan
kirjoittajalta Tiia Arjanne

Minne lähtisimme?

Kehittäminen mielletään useimmiten prosessiksi, jossa ensimmäinen ja oleellisin vaihe on kehittymisen tavoitteen määrittely. Tavoitekuvia on helppo luoda ja se onkin tärkeää tuloksellisuuden kannalta. Visioiminen on elinehto, samoin unelmoiminen. ”Meistä tulee paras!”, ”Meistä tulee tehokkain!”, ”Meistä tulee palvelutaitoisin!” ”Minusta tulee huippujohtaja!”. Loistavia tavoitteita kaikki. Hyvää matkaa!

Lähtöasema

Perille pääsemisen edellytys on lähtötilanteen määrittely. Mitä tarkemmin nykytila on tiedossa, sitä suurempi on todennäköisyys onnistua matkareitin suunnittelussa ja varmistaa perillepääsy.  Selkeä nykytilan kartoitus on tärkeää tehdä mahdollisimman objektiivisesti. Palautetyökalut ovat oivallisia välineitä tähän tarkoitukseen. Matkanteossa on oleellisinta tietää, miltä asemalta lähdetään.

Valot päälle!

Nykytilan hahmottaminen varmistuu katsomalla asioita sekä sisältä että ulkoa päin. Hahmottamiseen hiipii usein kaksi sokeaa pistettä: On vaikea nähdä itseään (yritystään, organisaatiotaan) objektiivisesti. On yhtä vaikeaa tietää, miten muut näkevät ja kokevat minut (yrityksen, organisaation). Sokeat pisteet valaistuvat katsomalla kaikista suunnista. Oman näkemyksen ja muiden näkemysten antama tieto piirtää karttakuvan, jossa voi nähdä itsensäkin uudessa valossa. Kartta piirtyy todeksi, tarkaksi ja moniulotteiseksi. Kartta matkalle mukaan!

Reittivalinta

Mikään työkalu ei sinällään kehitä ketään eikä mitään. Palautteen tulokset on aina purettava asiantuntevan palautteenantajan kanssa, joka osaa lukea numeroiden ja rivien taakse. Kyse on oleellisen näkemisestä ja vahvuuksien varaan rakentamisesta. Silloin tarkoituksenmukaisin matkasuunnitelma voidaan laatia. Reitti on selvä!

Matkalla

Kun lähtöasema on selvillä ja kartta reittisuunnitelmineen mukana, voi pakata mukaan tarpeelliset matkatavarat ja asettua turvallisin mielin matkustavaiseksi. Maisemat vaihtuvat. Perille pääsy voi hieman kestää, mutta pienetkin edistymiset ovat tärkeitä; jos valtamerilaiva kääntää kurssiaan yhdenkin asteen, maisema pysyy jonkin aikaa samana, mutta laiva päätyy aivan eri satamaan. Vasta silloin matkailu avartaa!

Kirjoittaja: Psykologi, Kehittämisasiantuntija Tiia Arjanne, Integro

Tiia Arjanne

Psykologinen asiantuntija, Peili Consulting Oy

Lisää kommentti

Peili-uutiskirje

Tilaa 6-8 kertaa vuodessa ilmestyvä Peili-uutiskirje.