Tunsitko lomalla hetkittäin olevasi kuin eri ihminen? Löysitkö kenties itsestäsi jotain kauan kadoksissa ollutta? Vapauden ja elossa olemisen tunne voi johtua siitä, että yleensä piilossa olevat puolemme ovat päässeet pitkästä aikaa esille. Parhaimmillaan loma rikkoo rutiinit ja vapauttaa velvollisuuksista siinä määrin, että sisäinen aarrearkkumme aukeaa.
Monenlaiset minuudet
Psykologian tohtoreiden Ha ja Sidra Stonen kehittämässä voice dialogue -menetelmässä ihmisen sisäinen dynamiikka hahmotetaan erilaisten minuuksien näkökulmasta. Emme siis olekaan minä tai sinä vaan sisällämme asuu monta erilaista persoonaa ja minuutta, aivan kuin meillä olisikin sisäinen perhe ja vieläpä koko sukukunta. Meissä on esimerkiksi vastuullinen vanhempi, ammatillinen osa itseä ja arjen organisoija. Elämän varrella koetut vaiheet ja kasvun kerrokset eivät nekään ole kadonneet minnekään. Sisältämme löytyy edelleen myös pieni lapsi, joka kaipaa hellyyttä, rakkautta, leikkiä ja satujen lumoa.
Olemme sisäistäneet myös ulkopuoleltamme lukuisia tapoja tarkastella maailmaa. Ehkä takaraivossa kaikuu välillä kyynisen äidin ääni tai mitätöivän opettajan kommentit. Kenties tarkastelemme toisinaan maailmaa viisaan ja lempeän isoisän silmin riippuen siitä, mitä roolimalleja meillä on elämämme varrella ollut. Lisäksi erilaisten olosuhteiden myötä sisällemme kehittyy liuta erilaisia minuuksia. Ne ovat kaikilla oman näköisiänsä, mutta joitakin tiettyjä tyyppejä voidaan silti yleistää.
Sisäinen suorittaja pitää huolen siitä, että hoidamme asiat ja pyrimme eteenpäin. Miellyttäjä ymmärtää, mikä auttaa saamaan positiivista huomiota ihmissuhteissa. Kriitikko muistuttaa alinomaa virheistämme ja epäkohdista. Sisäinen herkkyytemme osaa aistia elämän hienovireisimmät vivahteet. Rentoutuja pitää huolen siitä, että keho ja mieli palautuvat. Yhteys haavoittuvaiseen osaan itsessämme mahdollistaa syvälliset läheisyyden kokemukset.
Minuuksia on siis lukuisia ja ne ovat myös keskenään eri mieltä ja kokevat eri asiat tärkeiksi. Tästä syntyy mieleemme sisäistä dialogia ja vaihtelevuutta, välillä taas epätietoisuutta ja ristiriitaisuutta. Kaikilla minuuksilla on oma ominaisvireensä, yleensä rajallinen katsantokantansa sekä oma tonttinsa, jonka hoitamiseksi ne tekevät parhaansa omalla tavallaan.
Positiivista tässä lähestymistavassa on se, että kaikki puolet itsessämme ovat sallittuja ja arvostettuja. Näkökulma vapauttaa yhden eheän ja harmonisen minuuden tavoittelusta. Sen sijaan voimme kuunnella avoimin mielin eri puolia itsessämme. Jokaisesta meistä löytyy se klassinen piru ja enkeli ja paljon muuta. Silti meillä toki säilyy vastuu ja päätösvalta siitä, kuinka toimimme.
Sisäinen dynamiikka
Eri ihmiset ovat eri tavoin kosketuksessa sisäisiin minuuksiinsa. Toisilla on käytössään pienempi joukko tuttuja minuuksia, joiden henkilö antaa osallistua elämäänsä. Toisilla taas ”erikoisemmillekin” minuuksille heltiää välillä lupa ilmentää itseään.
Elämäämme ohjaaviksi voimiksi valikoituvat ne strategiat eli minuudet, jotka olemme kokeneet toimiviksi ja turvallisiksi. Kun tietty puoli itsessä vahvistuu, käy vastakkainen osa itseä yhä etäisemmäksi ja painuu jopa kokonaan piiloon, tai se ei koskaan pääsytkään esille. Niinpä vastuulliselta vanhemmalta tai tehokkaalta työntekijältä painuu ehkä unholaan oma sisäinen lapsi. Kiireiseltä katoaa kosketus laiskottelijaan ja tunteella ja suuripiirteisesti elävältä ihmiseltä puuttuu yhteys elämää loogisesti tarkastelevaan osaan itsessään sekä tehokkaaseen organisointikykyyn.
Pilkahduksia pinnan alta
Jos lomalla oli aikaa ja tilaa tavallista enemmän ja vaikkapa totuttuja kuvioita rikkova ympäristön muutos, saattoi jotain kauan pinnan alla viipynyttä putkahtaa esille. Kenties sisäinen taiteilija tarttui pensseliin tai vallaton hulluttelija vietti todella pitkästä ratkiriemukasta aikaa ystävien kanssa ihan nuoruusvuosien malliin. Ehkäpä minuus, joka osaa olla kaikki aistit avoinna vain hetkessä leväten, kuunteli laineen liplatusta ja suvituulen suhinaa laiturin nokassa. Saattoipa tunteikas tai kilpailuhenkinen osa päästä nauttimaan jalkapallon EM-kisoista tai olympialaisista. Mahdollisesti sisäinen lapsi kirmasi nurmikolla paljain jaloin. Pysähdys ja hiljaisuus voivat tuoda esille myös tummia tunteita, surkeaa oloa ja herkkää haikeutta. Tunteet, joita arjessa ei ehdi toivottaa tervetulleiksi ja ottaa hetkeksi syliin, nousevat pintaan tilaisuuden tullen.
Yhtä kaikki tavallista olotilaamme laajentavat minuudet virkistävät, voimaannuttavat ja vapauttavat. Rakastumisen huumassakin on pitkälti kyse siitä, että arkinen sisäinen dynamiikkamme ”sortuu” väliaikaisesti ja tavallista useammat piilossa olleet puolet itsestämme pääsevät esille. Siitä kumpuaa se ihanuus, joka saa energian virtaamaan ja silmät säihkymään. Toinen ihminen toimii prosessissa sopivana katalyyttina.
Tietoisuuden voima
Jos lomalla onnistuit pääsemään väljemmille vesille arkisten minuuksiesi otteesta ja löysit ripauksen säihkettä ja virtausta elämääsi, olisi siitä todennäköisesti kiva pitää kiinni. Kuinka taian saisi säilymään?
Voice dialogue –menetelmässä varsinainen päämäärä on tietoisen minän kehittyminen. Tämä kompromissien ja päätösten tekijä kuulee sisäisen lapsen, ymmärtää urakehitykseen keskittyvää minuutta, näkee vanhemman, muistaa hauskanpitäjän sekä aistii, kun surumielinen sisällämme kaipaa lohdutusta. Voimme näin olla tietoisesti yhteydessä eri puoliin itsessämme ja antaa niille aina välillä tilaa, vaikka arjen uskolliset auttajat eli hallitsevat minuutemme ottavatkin kuin itsestään homman taas haltuun töiden alettua.
Voimallisimmin omiin minuuksiinsa ja sisäiseen dynamiikkaansa pääsee käsiksi kahdenkeskisen fasilitaatiotyöskentelyn kautta. Monia aarteita voi kuitenkin löytää ja rikastaa itsessään myös omin voimin. Tässä lyhyt resepti:
- Muista, että sinusta löytyy loputon määrä moninaisuutta. Anna sille tietoisesti lupa olla olemassa ja tulla esille.
- Virittäydy lomalla tai jossakin muussa tilanteessa kokemaasi, harvemmin arjessa esillä olevaan puoleesi ja aisti sen läsnäolo. Kysy mielessäsi, mitä tämä osa sinua tarvitsee ja haluaa. Mitä se puolestaan antaa sinulle? Huomioi, että usein eri minuudet tuntuvat eri tavoin myös kehossa.
- Luo arjen keskellä tilaisuuksia, joissa sisäinen moninaisuutesi pääsee esille. Esimerkiksi tunti aikaa leikkimiseen ja vain leikkimiseen lapsen kanssa ilman, että organisoija tekee taustalla suunnitelmiaan. Kerran kuussa kunnon laiskottelupäivä, jolloin millään velvollisuuksilla ei ole mitään väliä. Hulvaton mielentila ja hauskanpitoa silloin tällöin. Jos uskaltaudut irrottautumaan toviksi aikuisuudesta, voit lukea lastenkirjasta iltasadun sisäiselle lapsellesi. Tai mikä olisi se juuri sopiva piristysruiske sinun sisäiseen dynamiikkaasi?
Jos lomalla ei tullut oltua yhteydessä tavallisesti enemmän sivussa oleviin minuuksiin, voit kokeilla seuraavaa:
- Sulje silmäsi ja hiljenny hetkeksi. Kysy mielessäsi, kuka sinussa haluaisi puhua juuri nyt?
- Siirry fyysisesti hieman johonkin suuntaan paikasta, jossa olet. Voit esimerkiksi siirtää vain hieman tuolia, jolla istut tai nousta seisomaan. Tee juuri niin kuin sinusta tuntuu hyvältä.
- Kuuntele. Mitä tämä osa sinua sanoisi, tuntisi, kokisi ja haluaisi? Kuuntelethan kaikilla aisteillasi, sillä sisäiset minuudet ilmaisevat itseään joskus muilla tavoin kuin sanoin.
Ripaus tietoisuutta sisällemme kätkeytyvästä moninaisuudesta ja sisäisen dynamiikan vaihtelu auttavat säilyttämään löydettyjä aarteita ja energisoivia tuntemuksia arjen hetkissä.
Kirjoittaja: Voice dialogue -ohjaaja, koulutuskoordinaattori Niina Reina, Integro