Esihenkilökoulutus auttaa loikkaamaan uudelle tasolle

Urapolun kehitysloikassa voi olla apuna esimieskoulutus.

Esihenkilön tehtäväkenttä on laaja, ja erilaiset esihenkilökoulutukset painottavat sisällöissään eri asioita. Kun haluat harjaantua uudelle tasolle nimenomaan ihmisten johtamisessa, kannattaa valita esihenkilövalmennus, joka sisältää seuraavat näkökulmat: itsetuntemus, ihmisten erityyppiset toimintatavat sekä vuorovaikutus- ja yhteistyötaidot.

Itsetuntemus ja onnistunut esihenkilötyö

Johtamistaitojen kehittämisen lähtökohta on esihenkilön itsetuntemus, jonka edellytys puolestaan on realistinen käsitys omasta toimintavasta. Siksi esihenkilö tarvitsee luotettavaa palautetta, jossa tulee olla mukana myös muiden henkilöiden, erityisesti alaisten, näkemys. Yhä useammissa esihenkilövalmennuksissa hyödynnetäänkin erilaisia palautetyökaluja niin itsetuntemuksessa kuin muiden ihmisten ymmärtämisessä.

Onnistunut ihmisten johtaminen edellyttää itsensä johtamisen taitoja sekä tervettä nöyryyttä. Kun tiedostat omat vahvuutesi esihenkilönä, saat voimaa ja rohkeutta toimia erilaisissa johtamistilanteissa. Tunnistamalla omat haasteesi ja kehityskohteesi, tiedät, missä asioissa pitää olla tarkkana ja milloin tarvitset muita ihmisiä täydentämään omaa tapaasi toimia. Omien puolustautumisreaktioiden ymmärtäminen ja säätely puolestaan auttaa selviytymään kunnialla tiukoistakin tilanteista.

Esihenkilön taito johtaa erilaisia ihmisiä tuottaa parempaa tulosta

Osaava esihenkilö huomioi johtamisessa työntekijöiden yksilöllisyyden. Ihmisten vahvuudet, tarpeet ja arvot voivat olla hyvinkin erilaisia ja parhaimmillaan toisiaan täydentäviä. Yksi tiimiläinen saattaa olla sinnikäs ja tarkka ja tarvita perusteelliset suunnitelmat sekä ohjeistukset työn tueksi. Hän arvostaa työrauhaa sekä mahdollisuutta keskittyä yhteen asiaan kerrallaan. Toinen työyhteisön jäsen taas saa virtaa asioiden pienestä päällekkäisyydestä ja asiakaskohtaamisista. Hän tarvitsee aina välillä innostavaa ideointia ja arvostaa omaa vapautta työtehtävien toteutuksessa.

Hyvällä esihenkilöllä onkin taito yhdistää oikea työ ja tekijä. Taitava esihenkilö rakentaa myös mahdollisuuksien mukaan tasapainoisen ja monipuolisen tiimin, jolloin työntekijöiden vahvuudet eivät painotu vain tiettyihin päällekkäisyyksiin, vaan potentiaalia löytyy monenlaiseen tekemiseen.

Kyvykäs esihenkilö saa ihmiset motivoitumaan, sitoutumaan ja innostumaan. Tämä edellyttää esihenkilöltä yhteistyö- ja vuorovaikutusvalmiuksia sekä taitoa rakentaa luottamusta. Kyse on tosiaankin taidosta, jota voi kehittää ja kasvattaa. Eri ihmiset arvostavat eri asioita luottamusta herättävinä tekijänä. Yksi pitää arvossa esihenkilön kykyä asettaa selkeät tavoitteet ja päämäärät sekä perustaa päätöksensä faktoihin. Toinen kaipaakin henkilökohtaisempaa, hyväksyvää ja avointa kahdenkeskistä kommunikaatiota esihenkilön kanssa. Luottamuksen rakentamisen logiikan ja erityyppisten henkilöiden odotusten ymmärtäminen auttaa esihenkilöä navigoimaan menestyksekkäästi luottamusta vahvistavien ja heikentävien tekijöiden keskellä.

Esihenkilövalmennus omalla urapolulla

Kehitysloikka silloin tällöin pitää yllä motivaatiota ja antaa työkaluja erilaisten tehtävien ja tilanteiden hoitamiseen. Taito johtaa ihmisiä voi melko helpostikin muodostua joko esihenkilön kinkkisimmäksi kompastuskiveksi tai kirkkaimmaksi menestystekijäksi. Siksi onkin viisasta ottaa jossakin vaiheessa omaa urapolkua ohjelmaan esihenkilövalmennus, jonka fokus on itsetuntemuksessa, ihmisten luontaisesti erityyppisissä toimintavoissa ja niiden huomioimisessa yhteistyössä ja vuorovaikutuksessa. Tämä esihenkilötyön osa-alue on mielenkiintoinen siksikin, että ymmärrystään niin itsestään kuin muista voi syventää aina uusille tasoille ja samoja oppeja voi soveltaa menestyksekkäästi kaikissa ihmisten välisissä kohtaamisissa myös työelämän ulkopuolella.

Lue lisää valmennusratkaisuista

Picture of Niina Reina

Niina Reina

Sertifiointipalvelut, Peili Consulting Oy

Kysy lisää Peili-käyttäytymisprofiilista

Niina Reina

Työssäni koordinoin Peili-valmennustyökalujen sertifiointipalveluita sekä annan oman panokseni viestintään, markkinointiin ja myyntiin sekä kehittämistyöhön.

Puhelin: 010 66 65 690
Email: niina.reina@nullpeiliconsulting.fi

Lataa käyttäytymisprofiilin esite

Täytä sähköpostiosoitteesi, niin saat ladattua esitteen

Tämä lomake kerää sinun sähköpostiosoitteesi, jotta voimme toimittaa esitteen(Pakollinen)
Hyväksymällä ehdot, vahvistat että olet lukenut ja hyväksynyt tietosuojaehtomme.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Scroll to Top
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
page
webinaarit
post
ajankohtaista
valmentajat
Filter by Categories

Osallistu koulutukseen täyttämällä lomake

"*" näyttää pakolliset kentät

Tämä lomake kerää sinun henkilötietojasi, jotta voimme käsitellä ilmoittautumisesi koulutukseen*
Hyväksymällä ehdot, vahvistat että olet lukenut ja hyväksynyt tietosuojaehtomme.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.