Blogit

Johtajan yksinäisyys – pakkotila vai oma valinta?
Lisätty kategoriaan
kirjoittajalta Tiia Arjanne

Olen tavannut urani aikana tuhansia johtajia, ja niin yksilöllisiä ja ainutlaatuisia kuin he ovat olleetkin, yhteistä heille oli yksinäisyyden kokemus. Johtaja kantaa valtavasti taakkoja. On yrityksen asiat, johtoryhmän asiat ja koko organisaation asiat. On mietteitä tulevasta ja uusista poluista. Toimivatko tuotteemme tai palvelumme? Miten ne voisivat toimia paremmin? Pysymmekö mukana kiihtyvässä kilpailussa?

Monella johtajalla on sisäänrakennettuna ajatus, että on pakko pärjätä yksin. Ei siten ole ihme, että tunne kaiken kaatumisesta päälle on usein kuultu ajatus. Johtaja johtaa, mutta ei saa apua, koska on johtaja.

Johtajan haasteena onkin pyytää apua. Johtoryhmän tulisi olla reflektiopaikka, jossa ajatuksiaan voi tuuletella. Jos johtaja ajattelee, että kaiken hänen sanomansa tulisi olla täydellistä ja valmiiksi pureskeltua, voi käydä niin, että johtoryhmän tuki jää käyttämättä.

Johtoryhmän tulisi olla paikka, jossa jäsenien, myös johtajan ajatukset saisivat pallottelumahdollisuuden ja heijastuspinnan.

Johtajan tulee siis nöyrtyä ja unohtaa ajatukset kaikkivoipaisuudestaan ja kaiken yksin tekemisestä. Johtoryhmän tulisi olla johtajan työrukkanen, ei nurkkaan heitettävä kapine, vaan tukea, ideoita ja uusiakin ajatuksia tarjoava keskustelufoorumi. Myös vasta vaiheessa olevat johtajan ajatukset voisivat tulla johtoryhmässä keskustelun alle, ja voisi syntyä jotakin aivan uudenlaista, uusille tasoille kohoavaa.

Jos kärsit vaivasta ”On pärjättävä yksin”, katso peiliin. Sinun ei tarvitse pärjätä yksin, ja itse asiassa, jos niin luulet, olet kaventanut koko johtoryhmän. He ovat sinua varten aivan kuten sinäkin olet heitä varten. Suurimmat saavutukset tehdään yhteistyössä, ei yksin. Avaa siis itsesi muille, ja tulet huomaamaan, että he avautuvat sinulle. Et ole enää yksin.

Haluatko kehittyä ja löytää vahvuutesi johtajana? Lue lisää Peili-johtajuusarviosta

Tiia Arjanne

Psykologinen asiantuntija, Peili Consulting Oy

Lisää kommentti

Peili-uutiskirje

Tilaa 6-8 kertaa vuodessa ilmestyvä Peili-uutiskirje.