Uuden vuoden alun kiireet ovat taas täällä. Työt alkavat painaa päälle, ja voi tulla tunne, ettei aika riitä. Stressinhallinnan menetelmät ovat tervetulleita.
Ihminen on suurimman osan arkista tekemistään aktiivisen ajattelun tilassa eli 26–15 hertsin aivoaalloilla. Silloin ajatukset liikkuvat nopeasti ja on tunne, että on asioiden päällä. Samalla tuo korkea aivojen aaltokäyrä, EEG-lukema, on myös haitta: Ajatukset kyllä kulkevat, mutta saattavat joutua oravanpyörään, jolloin ajatus alkaa yhdestä ajatuksesta ja päätyy samaan ajatukseen. Mitään uutta ei ole syntynyt.
Päivätajunnan hieman yliaktiivinen mieli on huono luomaan tai keksimään ratkaisuja. Mieli on niin vauhdissa, että sitä voisi jo kutsua stressiajatteluksi. Hidastaminen kannattaa. Kun aivot siirtyvät alfa-aalloille eli 14–8 hertsiin, mieli alkaa tuottaa uutta. Uusia ratkaisuja löytyy ongelmiin, uusia näkökulmia alkaa syntyä.
Olemme niin tottuneita kiivaaseen ajatteluun, ettei mieleemme tule ajattelun rauhoittaminen ratkaisumallina. Se kuitenkin kannattaisi. Alfa-aaltoinen ajattelu avaa uusia ovia ja antaa sellaistenkin ajatusten tulla mieleen, jotka eivät päivätajunnan kiireisemmillä aalloilla pääse esiin.
Jos haluaa ratkaista ongelman tai löytää uusia polkuja, kannattaa siis rentouttaa mielensä. Se onnistuu hyvin kaukaisuuteen katsomalla ja antamalla kireyden valua pois kehosta tietoisesti kehoa rentouttamalla. Jos kauas katsominen ei onnistu työpisteeltä, kannattaa sulkea silmät hetkeksi ja antaa mielen vaeltaa horisonttien taakse. Mikäli keho ja mieli eivät pysty rentoutumaan, voi olla kyse kroonisesta stressistä. Kehon stressihormonit ovat voineen asettua pysyvästi korkealle tasolle.
On tärkeää löytää itselleen mieluisia hetkiä, jolloin aivoaallot pääsevät lepoon. Ovatko nämä hetket tuleen tuijottamista, villasukkapäivien viettämistä tai hyvän kirjan lukemista, on yksilöllistä. Treenit ja kehon rasittaminen auttavat myös stressihormonien poistumista kehosta. Mielelle tulee tilaa levätä. Lepo aktivoi uusien ajatusmallien esiin tulemista ja ongelmat voivat ratketa kuin itsekseen.
Aktiivisuutta arvostavassa kulttuurissamme on vaikea antaa itsensä levätä. Luulemme yhä, että mitä korkeammilla kierroksilla käymme, sitä paremmat ovat tulokset. Näin ei siis ole. Jokaisen tulisikin löytää itselleen optimaalinen alfa-aaltotila, jota voi soveltaa tilanteen kärjistyessä. Rentoutumalla voi keksiä ihmeitä!