Mirjami Sipponen-Damonte näkee itsensä valmentajana ennen kaikkea palvelutehtävän toteuttajana, vierellä kulkijana, yhteisen kielen ja ajattelutavan rakentajana sekä johtamiskulttuurin kehittäjänä.
Perusteet valinnalle
Vuoden Peili-valmentajan 2024, Mirjami Sipponen-Damonten diplomista löytyvät seuraavat perustelut:
Olet positiivinen ja sitoutunut paremman työelämän sekä työyhteisöjen tuloksellisuuden kehittäjä. Hyödynnät Peili-käyttäytymisprofiilin potentiaalia perusteellisesti ja pitkäjänteisesti muun muassa varaamalla asiakkaillesi riittävästi aikaa eri palauteosioiden käsittelyyn sekä käyttämällä säännöllisesti muutoksen mittarina Peilin seurantatuloksia. Peili-valmentajana toteutat jatkuvan oppimisen näkökulmaa ja olet aina avoin sekä motivoitunut omaksumaan uusia asioita ja näkökulmia esimerkiksi asiantuntijatukemme kautta.
Tinkimätön ja jämäkkä ote
Mirjami Sipponen Damonte toimii Xpediossa monipuolisten fasilitointi-, coaching- ja valmennuspalveluiden parissa. Hänen tinkimätön tapansa tuottaa laadukkaita ja pieteetillä asiakasyrityksen arkeen sovellettuja palveluita on johtanut pitkäaikaisiin asiakkuuksiin sekä valmennusratkaisujen vahvaan vaikuttavuuteen, joista jälkimmäinen on todennettavissa myös organisaatiossa käytettävien mittareiden avulla. Koulutuksiin, työpajoihin ja valmennuksiin osallistujien mielestä Mirjami on mm. sopivan jämäkkä, eikä hän päästä osallistujia liian helpolla, mutta samalla hänet koetaan myös turvallisena ja mukavana sparraajana.
Mirjami Sipponen-Damonten tausta on kauppatieteissä. Fasilitoinnin ja valmennuksen pariin hän päätyi alun perin Italiassa ja tunnisti heti ”oman juttunsa”. Suomeen palatessa olikin luontevaa jatkaa samalla tiellä. Mirjami on kirjoittanut myös kirjan Varmuutta fasilitointiin. Lisäksi hän toimii nykyisin Sitrassa vanhempana neuvonantajana.
Peili-käyttäytymisprofiilin ehdottomana vahvuutena Mirjami pitää muiden arviota, jonka vertaaminen itsearvioon vahvistaa itsetuntemusta ja virittää uusia ajatuksia. Pelkkä itsearvio jää siihen nähden vaillinaiseksi. Peili on hänen kokemuksensa mukaan myös vahva kehittämisen työkalu, joka ei ole liian arka palautteen antamisessa. Etenkin kohtaamiskyky- ja luottamuspalaute antavat henkilön toiminnasta varsin konkreettista palautetta, mikä motivoi kehittymiseen. Samalla Peili-työkalu tarjoaa erilaisia apuja vuorovaikutuksen ja yhteistyön vahvistamiseen. Mirjami tulkitsee ja soveltaa Peili-viitekehyksen antamat vuorovaikutusvinkit aina asiakasyrityksen toimialaan ja päivittäisiin tilanteisiin istuviksi, jotta kynnys niiden arkeen viemiseksi on mahdollisimman matala.
Työelämän tärkeät teemat tänään
Tämän päivän keskeisenä työelämän teemana Mirjami Sipponen-Damonte nostaa esiin johtamisen jatkuvassa epävarmuudessa: kukaan ei tiedä, mitä vähän ajan kuluttua tapahtuu, mikä on emotionaalisesti kuormittavaa ja kysyy sietokykyä.
Kiehtova kestoteema on myös palautteen antaminen ja vastaanottaminen. Kuinka uskallettaisiin antaa palautetta silläkin riskillä, että siitä voi seurata harmistumista, sillä ilman palautetta ei ole kehittymistä? Korjaavan palautteen vastaanottaminen on haastavaa ja herättää usein puolustautumisreaktioita, joten myös omia reaktioitaan kannattaa tutkiskella. Lisää konkreettisia vinkkejä palautteen antamiseen löydät Mirjamin kirjoituksesta Kuinka antaa palautetta työyhteisössä? – Opas vahvan palautekulttuurin edistämiseen
Mirjami Sipponen-Damonten mukaan vuorovaikutuksen arvo nähdään työelämässä tänä päivänä aiempaa paremmin, mutta aina vuorovaikutus ei pääse toteutumaan parhaalla mahdollisella tavalla. Osin on nimittäin jääty kiinni koronan jälkeiseen elämään, jossa etätyö tuo tiettyä helppoutta päiviin. Hän painottaa, että rinnalla kannattaisi miettiä myös sitä, mikä oman ja tiimin työn kannalta olisi parasta. Lähityössä tapahtuvaa kollegojen välistä vuorovaikutusta ei kaikilta osin voi korvata etäratkaisuilla.
Lue myös Mirja Sipponen-Damonten blogi: Kohtaamiset rakentavat ymmärrystä – jos uskallamme pysähtyä