Blogit

Maapallo ja avaruusalus
Peili ja tulevaisuuden työelämätaidot
Lisätty kategoriaan
kirjoittajalta Susanne Wiik

Tulevaisuuden työelämätaitoja on kartoitettu erilaisissa tulevaisuuskatsauksissa. Ammatillisten taitojen rinnalle ovat alasta riippumatta nousseet viime vuosina entistä selkeämmin ns. yleiset asiantuntijataidot. Itsensä johtaminen, viestintä-, vuorovaikutus– ja yhteistyötaidot ovat kaikille aloille yhteisiä tulevaisuuden työelämätaitoja. Näissä taidoissa kehittyminen, sekä edellytysten luominen niiden kehittämiselle, ovat tärkeitä niin yksilöille itselleen kuin myös työyhteisöille. Laajemmin ajatellen näiden taitojen kehittäminen voidaan nähdä myös osana yhteiskunnallista vastuuta.

Nelihenkinen tiimimme vastaa liiketoiminnan- ja johtajuuden tutkintokoulutuksista Yrkesakademin i Österbottenissa. Peilistä on tullut meille vuosien varrella tuttu työkalu, joka monella tapaa tukee toimintaamme ja työtämme. Omat opiskelijamme toimivat työelämässä erilaisissa asiantuntija- ja/tai esimiestehtävissä, ja jo opintojen alkuvaiheessa he osallistuvat Peili-koulutukseen sekä saavat omat Peili-käyttäytymisprofiilinsa. Käyttäytymistyyli-, kohtaamiskyky- ja luottamuspalautteen kautta heidän on mahdollista lähteä suunnitelmallisesti työstämään omaa henkilökohtaista kehitystään.

Peilin vahvuus on ehdottomasti siinä, että se tekee näkyväksi nykytilanteen, omat vahvuudet sekä kehittämisalueet. Selkeä omakuva, taito kohdata erityyppisiä ihmisiä, kyky käsitellä erilaisia tunteita, itsensä johtaminen sekä resilienssi ovat aina myös pohjana muiden johtamiselle. Peilin viitekehys luo mielestämme näiden asioiden käsittelylle eräänlaisen punaisen langan, yhteisen terminologian ja käsitteistön. Usein kuulemmekin, että tämänhän kyllä jo tiesimme, mutta meiltä on puuttunut yhteinen kieli.

Olemme kouluttajina etuoikeutetussa asemassa, kun saamme olla tekemisissä motivoituneiden yksilöiden ja innovatiivisten työyhteisöjen kanssa. On uskomattoman palkitsevaa nähdä kuinka opiskelijamme opintojen edetessä kehittyvät työstämällä tavoitteellisesti ja nöyrästi omia vahvuuksiaan ja kehittämisalueitaan!

Tulevana keväänä tulen ottamaan taannoisesta Myynti-Peilin jatkokoulutuksesta saamani opit käyttöön osana liiketoiminnan tutkintokoulutusta. Tässä vaiheessa opiskelijoillani on jo selkeä käsitys omasta lähtötilanteestaan, ja on tullut aika sukeltaa asiakkaiden maailmaan. Tarkoituksena on vahvistaa henkilökohtaisia taitoja omassa asiakaspalvelu- ja myyntityössä sekä näin parantaa asiakaskohtaamisia.

Tiimimme osallistui keväällä myös Tiimi-Peili -koulutukseen. Nopeasti saimmekin ottaa haltuun niin uuden koulutusmateriaalin kuin myös uuden roolimme tiimivalmentajina, sillä muutama meille tärkeä yhteistyötaho oli kiinnostunut tuotteestamme. Nämä koko päivän mittaiset tiimivalmennukset onnistuivat mallikkaasti, vaikka lisähaasteina oli niin uuden materiaalin haltuunotto kuin myös se tosiasia, että toinen valmennuksista pidettiin kolmella kielellä: ruotsi, suomi ja englanti! Saimme kollegani Kim Byholmin kanssa hienoa konsultointiapua Peili Consultingin psykologiselta asiantuntijalta Tiia Arjanteelta valmistautuessamme tiimivalmennuksiin.

Nyt vuoden loppumetreillä voi jo hieman hengähtää ja reflektoida mennyttä vuotta. Päällimmäisenä mielessä on tätä tekstiä kirjoittaessa kiitollisuus palkitsevasta työstä sekä Vuoden Peili -kouluttaja tunnustuksesta, jonka jokainen tiimimme jäsen: Björn Brännbacka, Kim Byholm, Johnny Forsman sekä allekirjoittanut henkilökohtaisesti saimme. Tämä on meille suuri kunnia!

Meille on sekä etuoikeus että velvollisuus uudistua jatkuvasti, jotta kykenemme vastaamaan työelämän muuttuviin koulutustarpeisiin – vahvana ja innovatiivisena tiiminä tämä on meille tietenkin ehdoton etuoikeus!

Susanne Wiik, Yrkesakademin i Österbotten

 

Lue uutinen vuoden 2022 Peili-valmentajista

Läs nyheten om årets 2022 Peili-utbildare

 

 

Lisää kommentti

Peili-uutiskirje

Tilaa 6-8 kertaa vuodessa ilmestyvä Peili-uutiskirje.