Peili-käyttäytymisprofiili on työelämävalmennusten monitoimityökalu

Peili-käyttäytymisprofiili on todellinen työyhteisöjen ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen monitoimityökalu. Perusteet Peilin monipuolisuudelle kiteytyvät oivallisesti kokeneen psykologisen asiantuntijamme Tiia Arjanteen toteamuksessa: ”Ihminen on ihmisestä tehty”. Peili-käyttäytymisprofiilin taustalla vaikuttavat laajat tutkimukset ja faktorianalyysit ovat vanginneet onnistuneesti erityyppisten ihmisten tavat toimia, kohdata, ajatella, tuntea ja ylipäätään olla se ihminen, joka aidosti on.

Niinpä Peilin mittaamia, ihmisten keskinäisessä vuorovaikutuksessa ja yhteistyössä merkitseviä tekijöitä kuten luontaista toimintatapaa, kohtaamisen taitoa ja luottamuksen rakentumista voidaan tarkastella useiden eri näkökulmien kautta. Mitä ihmisten erilaiset vahvuudet ja vuorovaikutuksen elementit tarkoittavat vaikkapa johtamisen, tiimityön, asiakaspalvelun, myynnin tai työhyvinvoinnin kannalta? Perspektiivi avautuu vieläkin laajemmaksi, kun Peilin viitekehystä päästään hyödyntämään esimerkiksi organisaatiokulttuurin kehittämisessä tai psykologisen turvallisuuden vahvistamisessa.

Minä muiden silmin

Henkilökohtainen Peili-palaute perustuu muiden henkilöiden antamisen arvioiden keskiarvoihin. Tämä näkökulma voi avata aivan uusia ikkunoita ja oivalluksia siihen, kuinka muut kokevat toimintamme. Rinnalla kulkee aina myös henkilön itsearvio eli oma näkemys asiasta. Yhteneväisyydet ja eroavaisuudet arvioissa ovat arvokkaita lähtökohtia reflektiolle sekä mahdollisille kehitysaskeleille. Usein palaute paljastaa selkeästi myös henkilön vahvuudet, jotka monesti ovat ihmiselle itselleen sumeampia kuin muille.

Itsetuntemus on hyvä lähtökohta vuorovaikutuksen ja yhteistyön sujuvoittamiseen. Entistä pidemmälle pääsee perehtymällä ihmisten erilaisiin luontaisiin toimintatapoihin eli käyttäytymistyyleihin. Niiden avulla voi muodostaa mieleensä toimivan kartan, jonka avulla on helpompi suunnistaa ihmisten välisen vuorovaikutuksen maastossa, johon kuuluu niin hankalia karikoita, kapeita polkuja kuin mukavia ja kannustavia reittejä sekä hetkiä aallonharjalla.

Vaistonvaraisuudesta tasavertaisuuden logiikkaan

Erityyppisten ihmisten arvostukset, tarpeet, mukavuusalueet ja tavat kohdata toisia ihmisiä poikkeavat toisistaan paljonkin. Kun alamme ymmärtää tämän vaihtelevuuden taustalla vaikuttavaa logiikkaa, voimme alkaa tietoisesti vahvistamaan yhteistyötä ja edistämään ihmisten erilaisten vahvuuksien esille pääsyä.

Vaistomaisesti ihminen käyttää aina mittatikkuna itseään eli omaa tapaansa toimia. Juuri siksi onkin tärkeää saada raamit ihmisten erilaisuudelle, jolloin näemme kanssaihmisemme tasapuolisemmin ja ymmärrämme heidän lähestymistapaansa, vaikka se poikkeaisikin omasta tulokulmastamme. Ihmiset eivät olekaan pahanilkisyyttään ja hankaluuttaan erilaisia kuin minä!

Peilikuva palvelee kaikkia

Henkilökohtainen Peili-palaute on saanut vuosikymmenet kiitosta käytännönläheisestä sekä selkeästä sanoituksesta, joka kuvaa juuri niitä erilaisuudesta kumpuavia ilmiöitä, joihin törmäämme niin työelämässä, harrastuksissa kuin perhepiirissäkin. Kun saamme asioille nimet ja ymmärryksen yhteistyön dynamiikasta, selkiytyy vuorovaikutuksen viidakko jo monilta osin.

Peili-käyttäytymisprofiilissa parhaita arvioijia ovat lähimmät työkaverit, huolimatta siitä, mikä heidän asemansa on. Esimerkiksi johtajuusarviot mittaavat juuri johtamistehtävässä suoriutumista, ja arvioijat valitaan tietyistä kategorioista kuten esihenkilö, kollegat, alaiset jne. Peili-käyttäytymisprofiili sitä vastoin kartoittaa luontaisen käyttäytymisen piirteitä ja ihmisten erilaisia vahvuuksia sekä antaa edellytyksiä yhä tuloksekkaamman yhteistyön tekemiseen, oli sitten asema, toimiala tai työnkuva mikä tahansa, jos se vain sisältää kanssakäymistä muiden ihmisten kanssa.

Picture of Niina Reina

Niina Reina

Sertifiointipalvelut, Peili Consulting Oy

Kysy lisää Peili-käyttäytymisprofiilista

Niina Reina

Työssäni koordinoin Peili-valmennustyökalujen sertifiointipalveluita sekä annan oman panokseni viestintään, markkinointiin ja myyntiin sekä kehittämistyöhön.

Puhelin: 010 66 65 690
Email: niina.reina@nullpeiliconsulting.fi

Lataa käyttäytymisprofiilin esite

Täytä sähköpostiosoitteesi, niin saat ladattua esitteen

Tämä lomake kerää sinun sähköpostiosoitteesi, jotta voimme toimittaa esitteen(Pakollinen)
Hyväksymällä ehdot, vahvistat että olet lukenut ja hyväksynyt tietosuojaehtomme.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Scroll to Top
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
page
webinaarit
post
ajankohtaista
valmentajat
Filter by Categories

Osallistu koulutukseen täyttämällä lomake

"*" näyttää pakolliset kentät

Tämä lomake kerää sinun henkilötietojasi, jotta voimme käsitellä ilmoittautumisesi koulutukseen*
Hyväksymällä ehdot, vahvistat että olet lukenut ja hyväksynyt tietosuojaehtomme.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.