Itsensä johtaminen on monelle ennestään tuttu termi. Myös motivaation johtaminen liittyy niin itsensä kuin muiden ihmisten johtamiseen, mitä suurimmassa määrin. Tähän näkökulmaan liittyviä kysymyksiä ovat mm. seuraavat:
- Tiedostanko omat tarpeeni ja motivaation lähteeni?
- Ymmärränkö ja tunnistanko ihmisten luontaisesti erilaisia motivaatio- ja stressitekijöitä?
- Huomioidaanko minun tiimissäni ihmisten yksilöllisyys motivaation johtamisessa?
- Mitä tapahtuisi, jos motivaatiotasoni nousisi 1, 2 tai 3 pykälää?
Käyttäytymistyylit – käytännönläheisiä näkökulmia motivaatioon
Työelämässä koettuun motivaatioon vaikuttaa moni tekijä kuten esimerkiksi psykologinen turvallisuus, taitojen ja työtehtävien yhteensopivuus, kokemus omista vaikutusmahdollisuuksista jne. Arjen tasolla, käytännön työssä käyttökelpoisen ja toimivan tavan tunnistaa, ymmärtää ja ohjata motivaatiotekijöitä tarjoaa myös käyttäytymistyylien tuntemus.
Peili-käyttäytymisprofiili on valmennus- ja palautetyökalu, joka kertoo henkilön luontaisesta toimintatavasta eli käyttäytymistyylistä, kohtaamiskyvystä ja tavasta rakentaa luottamusta. Pääkäyttäytymistyylejä on neljä: edistävä, kannattava, määrätietoinen ja analyyttinen.
Pääkäyttäytymistyylit jakaantuvat 21 tarkempaan käyttäytymistyylikuvaukseen, mutta isossa kuvassa neljä eri päätyyliä on sopiva tarkastelun taso. Ja tietysti jokaisen ihmisen ainutkertainen yksilöllisyys säilyy ja on alati olemassa, vaikka tarkastelisimmekin hetken maailmaa käyttäytymistyylien kautta.
Kun lähdemme perehtymään eri käyttäytymistyylien arvoihin ja tarpeisiin tarkemmin, löydämme samalla myös tietyn tyyppisiä ihmisiä motivoivat tekijät. Samat seikat muuttuvat motivaation tappajiksi, jos ne eivät pääse lainkaan toteutumaan ihmisen elämässä.
Onko sinun tiimissäsi tai työryhmässäsi huomaamatta latistettu jonkun ihmisen motivaatio ja samalla vahingossa evätty hänen vahvuuksiensa esille pääseminen?
Asiakeskeisiä motivoivat tieto, tavoitteet ja ajattelu
Analyyttinen henkilö kaipaa työrauhaa ja suunnitelmallista etenemistä, jossa yksityiskohdatkin huomioidaan perusteellisesti. Hänelle on tärkeää tietty jatkuvuus, ennakoitavuus ja turvallisuus. Analyyttiset arvostavat asiallisuutta, asiantuntijuutta, paneutumista sekä työskentelyä omassa rauhassa.
Analyyttisen kuormitus voi äityä kestämättömäksi, jos hänen pitää vaikkapa yhtä aikaa revetä kiireellä moneen suuntaan ja tehdä päätöksiä sekä keksiä ratkaisuja ilman kunnollista tietopohjaa tai paneutumista, vieläpä muiden ihmisten luomassa sosiaalisessa ristipaineessa.
Määrätietoiselle henkilölle tavoitteet, tehokkuus ja tulokset ovat parasta polttoainetta. Hänelle luontaisia näkökulmia ovat suuret linjat, faktat ja suora toiminta. Määrätietoinen arvostaa jämäkkyyttä, rohkeutta ja oma-aloitteisuutta. Hän ottaa mielellään haasteista kopin ja työskentelee itsenäisesti.
Määrätietoisen ajavat turhautumiseen erityisesti epäselvyydet tavoitteissa ja toimivaltuuksissa, paikallaan junnaaminen, vailla suuntaa ja vastuunkantoa oleva tekeminen tai loputtomat neuvottelut, jotka eivät etene ja joista ei synny selkeää lopputulosta.
Ihmiskeskeisiä inspiroivat tunteet, yhteistyö ja vapaamuotoisuus
Kannattavan henkilön arvoasteikossa ja tarvehierarkiassa korkealle sijoittuvat mm. yhteistyö, yhteenkuuluvuus, kuunteleminen sekä yhteisymmärrys. Hänelle on tärkeää tavoitella yhteistä näkemystä, sovintoa ja konsensusta, jossa kaikki ihmiset tulevat tasa-arvoisesti huomioiduiksi. Joukkuepelaajana kannattava työskentelee mieluiten yhdessä muiden kanssa.
Kannattavalle todella kuluttavaa on jäädä yksin, joutua ylivoimaisilta tuntuvien tai epäselvien tavoitteiden äärelle ja joutua tekemään isoja sekä vaikeita päätöksiä ilman muiden tukea. Häntä syövät erityisesti ilmapiiriongelmat, konfliktit ja se, että joutuu valitsemaan puolensa yhteisen näkemyksen rakentamisen sijaan.
Edistävää henkilöä sykähdyttävät mahdollisuus vapaamuotoiseen ja luovaan työskentelyyn sekä henkilökohtainen arvostus ihmisenä, persoonana, hyvänä tyyppinä. Edistävä nauttii vaihtelusta ja spontaanista toiminnasta, sopivasta säpinästä. Hän innostuu uusista jutuista, haluaa ideoida ja edetä ripeästi. Edistävä työskentelee mieluiten itsenäisesti ja vapaasti yhdessä muiden kanssa.
Edistävän voivat lannistaa liian ahtaat toimintanormit ja mikromanageeraus, loputtomat rutiinit ilman mahdollisuutta vaihteluun sekä ulkopuoliseksi jääminen. Hänelle on erityisen raskasta, mikäli hänellä ja hänen näkemyksillään tai mielipiteillään ei ole merkitystä.
Luottamuksen rooli motivaation ravitsemisessa
Lisää kättä pidempää käytännönläheistä ymmärrystä yhteistyön tekemiseen liittyvään motivaatioon antaa myös Peili-luottamuspalaute. Jokaisella meistä on oma luontainen tapamme rakentaa luottamusta yhteistyö- ja vuorovaikutustilanteissa. Luottamusta rakentavat suoruus, uskottavuus, hyväksyntä ja avoimuus. Vaan jokainen meistä myös arvostaa näitä luottamusta rakentavia elementtejä eri painotuksin. Hämminkiä voi syntyä, eikä yhteistyö motivoi silloin, kun hyvät aikeet luottamuksen synnyttämisestä menevät ristiin.
Ihmiskeskeiset henkilöt (edistävät ja kannattavat) rakentavat yhteistyötä luontaisesti avoimuuden ja hyväksynnän kautta: jutellaanpa tässä hetki mukavia ja tutustutaan toisiimme paremmin, jotta voimme jatkossa tehdä hyvää yhteistyötä. Asiakeskeiset ihmiset (määrätietoiset ja analyyttiset) puolestaan lähtevät yhteistyössä liikkeelle suoruuden ja uskottavuuden kautta: mennään suoraan asiaan ja tarkastellaan faktoja, jotta yhteistyömme on vahvalla pohjalla.
Motivaation johtaminen
Koska ihmisinä meillä on syvä tarve tulla nähdyksi, sujuu yhteistyö paremmin silloin, kun myös yhteistyöhön ja vuorovaikutukseen liittyvät arvomme sekä tarpeemme tulevat yhteistyötilanteissa huomioiduiksi. Onneksi voimme kehittyä ja kasvaa erilaisten ihmisten ymmärtämisessä ja kohtaamisessa. Se kasvattaa sekä omaa että muiden motivaatiota tuloksekkaaseen ja mielekkääseen toimintaan.
Koostimmekin aiheesta valmennuksen, joka sopii niin esihenkilöille, tiimeille kuin asiantuntijoillekin. Samalla kun kehitämme motivaation johtamista yksilö- ja ryhmälähtöisesti, vaikuttaa se positiivisesti myös motivaatioon vaikuttaviin taustatekijöihin kuten kyvykkyyteen, autonomiaan ja yhteenkuuluvuuteen (Ryan & Deci), hyväntekemiseen (Martela) sekä psykologiseen turvallisuuteen.
Motivaatiossa kyse ei ole vain siitä, mitä teemme, vaan hyvin pitkälti myös siitä, miten sen teemme – yhdessä ja yksilöinä.
Lue lisää: