Blogit

Uusi vuosi ja hyvien tapojen kierre
Lisätty kategoriaan
kirjoittajalta Tiia Arjanne

Uuden vuoden alussa lupaukset muutoksista elämään vaativat lunastustaan. Uusi vuosi on uusi alku ja hyvä ajankohta tehdä suunnitelmia. Hyvien tapojen lisääminen on mielessä, ja unelma paremmasta vuodesta innoittaa.

Tavat ja tottumukset ovat toinen luonto. Usein tavoista puhutaan negatiiviseen sävyyn ja sehän on ymmärrettävää: Ihmisillä on paljon tapoja, joista he haluaisivat päästä eroon. Uuden vuoden alku antaa taas uutta potkua näille pyrkimyksille.

Tavoilla on oma, lainalainen psykologinen luontonsa. Tavat syntyvät tunnetulla mekanismilla, olipa sitten kyseessä negatiivinen tai positiivinen tapa. Tavat opitaan tekemällä ja tekemistä toistamalla. On lohduttavaa tietää, että hyviä tapoja voi oppia yhtä helposti kuin huonoja!

“Kerran, aina joskus, usein, hyvin usein, melkein aina ja aina” on tapojen tie. Jokainen tapariippuvainen tietää, että tapa alkoi yhdestä kerrasta. Sitten tuli tuo aina joskus laajeten tilanteeseen, jolloin tapa oli vienyt mennessään, ja se olikin aina.

Onneksi hyvien tapojen lisääminen elämään kulkee samaa reittiä pitkin. Mistä tahansa positiivisestakin asiasta voi tehdä tavan. Uuden kielen opettelu saa tarkoittaa yhden sanan opettelua vaikkapa ensin rytmillä “joka maanantai aamukahvilla”. Terveellisten ruokatottumusten oppiminen voi alkaa smoothien juonnilla lounaaksi perjantaisin. Liikunnan lisääminen voi hyvin alkaa siitä yhdestä lenkkeilystä sunnuntaina.

Tavan ensimmäinen kerta on usein se helpoin. Jotta tapa ei tyssäisi lähtöruutuun, kannattaa sopia itsensä kanssa neljästä kokeilusta. Kuka tahansa kestää neljä kertaa hyvää tapaa!

On tärkeää tietää, että mielihyväkeskus haluaa hieman harjoitusta reitittyäkseen pysyväksi. Kannattaa ajatella projektia aivojen ohjelmoinnin kannalta: Toistan tätä uutta tapaa, kunnes aivoni ovat asemoituneet kokemaan sen tavaksi. Näin uusi tapa on osa suurempaa projektia, ei vain muutama kerta jotakin.

Aivoihin voi aina luottaa. Ne kyllä tunnistavat tavan muodostumisen, kun antaa niille riittävästi toistoja. Palkintona odottaa hyvä mieli ja uusi, parempi tapa!

 

 

Tiia Arjanne

Psykologinen asiantuntija, Peili Consulting Oy

Lisää kommentti

Peili-uutiskirje

Tilaa 6-8 kertaa vuodessa ilmestyvä Peili-uutiskirje.